Podstawowy sprzęt potrzebny do wyczyszczenia piekarnika
- Mydło i woda (nie zalecamy stosowania środków do czyszczenia piekarników – mogą one łatwo uszkodzić kuchnię)
- Rękawiczki gumowe
- Miękkie ściereczki
- Pusta butelka ze spryskiwaczem lub wiadro/duża miska
Metoda
Po pierwsze, upewnij się, że piekarnik całkowicie wystygł, zanim zaczniesz — nigdy nie próbuj czyścić piekarnika, który był niedawno używany.
Załóż rękawiczki — czyszczenie piekarnika może być brudnym zadaniem. Napełnij wiadro kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń i ciepłą wodą. Możesz też wcześniej wymieszać roztwór w pustej butelce ze spryskiwaczem.
Napełnij zlew płynem do mycia naczyń i gorącą wodą.
Wyjmij wszystkie tace i ruszty z piekarnika. Pozostaw ruszty i wszelkie brudne tace do namoczenia w zlewie podczas czyszczenia piekarnika.
Zanurz ściereczkę w roztworze mydła i wody lub spryskaj roztworem bezpośrednio wnętrze piekarnika, jeśli używasz butelki ze spryskiwaczem. Dokładnie wytrzyj wnętrze piekarnika ściereczką. Pozostaw wszelkie uporczywe zanieczyszczenia do namoczenia. Pamiętaj, aby wyczyścić również wnętrze drzwi piekarnika.
Udaj się do zlewu i umyj tace i ruszty. Pozostaw do wyschnięcia na powietrzu lub osusz czystą ściereczką. Po wyschnięciu włóż z powrotem do piekarnika.
Używając wody i wilgotnej ściereczki, spłucz całe mydło i pianę z piekarnika.
Zamknij drzwi piekarnika. Używając czystej ściereczki, wytrzyj przód piekarnika, w tym elementy sterujące i przód drzwi.